- 1. Spelen met zoutdeeg
- 1. Herontdek dé klassieker in het knutselen! Meng bloem, water en zout en kneed tot je een soepel deeg krijgt, dat niet meer aan je vingers plakt. Is het deeg te korrelig of droog, voeg dan nog een beetje water toe. Is het deeg te nat, voeg dan wat bloem toe.
- 2. Laat je kind vanuit z'n verbeelding boetseren: gekke personages, lieve diertjes of leuke objecten. Zijn de creaties klaar? Leg ze dan op een bakplaat en laat ze minimum 12 uur lang aan de lucht drogen. Zo vermijd je dat er luchtbelletjes verschijnen bij het bakken.
- 3. Plaats alles in een voorverwarmde oven op 75 of 100 °C en laat minstens 1 uur lang bakken.
- 4. Na afkoeling kan je gaan decoreren. Ga volop met verf aan de slag. Gebruik waterverf of plakkaatverf voor een glanzend effect.
- 2. Huisje in het salon
- 1. Heb je lakens in verschillende kleuren? Super! Dat maakt je schuilplekje nog origineler. Span een touw en maak de lakens er op verschillende hoogtes aan vast of gebruik verschillende objecten (je kan bv. 2 stoelen gebruiken om de lakens over te draperen).
- 2. Is de structuur klaar? Leg dan enkele kussens, een dekentje, knuffels en allerlei andere deco-objecten neer om zo'n gezellig mogelijk plekje voor je kind te creëren.
- 3. De finishing touch: een lichtjesslinger! Zo kan je ook lezen of tekenen in je eigen, zelfgemaakte hutje.
3. Boetseren met plasticine
Met boetseerklei heb je oneindig veel mogelijkheden. Je kinderen zijn er uren zoet mee en brengen alles tot leven waar ze aan denken: al dan niet realistische dieren, sprookjesachtige of levensechte personages, gewone bloemen of tropische, borden vol eten en gekke recepten… Slechts 1 limiet: hun verbeelding!
- 4. Hindernissenparcours
1. Niet nodig om buiten te gaan om eens lekker te bewegen! Creëer samen met je kids een heus hindernissenparcours binnen: stoelen om over en onder te kruipen, poefs en zetels om in te klimmen, kleine hoepels of allerlei dingen om in te springen.
- 2. Met alledaagse voorwerpen zijn de mogelijkheden eindeloos, maar vooral: laat je creativiteit de vrije loop!
5. Muzikantje
- 1. Neem een wc-rolletje, huishoudrol of blikje en maak één zijde dicht. Vul het met rijst of griesmeel.
- 2. Maak dan het andere uiteinde ook dicht en laat je kind spelen met z'n nieuwe maracas of regenmaker!
- Tip: maak instrumenten in verschillende groottes en vul ze met verschillende dingen, zodat je kleine kapoen kan experimenteren met verschillende geluiden! Ook leuk: alle muziekinstrumenten versieren.
6. Maak je eigen racecircuit of auto
- 1. Zoek speelgoed en andere voorwerpen (zoals schoenen, potten, boeken, stoelen, …) bijeen waarmee je een circuit kan maken.
- 2. Plaats alles op grond zodat er een racebaan ontstaat waar je met je speelgoedvoertuig kan over, onder of tussen rijden.
- 3. Zet je voertuig aan het begin van het parcours en begin te rijden.
- 4. Speel je alleen, probeer dan de baan zo snel mogelijk af te leggen en zonder ergens tegen te rijden. Speel je met 2, race om ter snelste naar de finish.
- 7. Bowling met plastic flessen
- 1. Maak een baan vrij om de flessen omver te kegelen. Hoe langer de baan, hoe moeilijker.
- 2. Zet de flessen in een driehoek met de punt naar voor, net zoals op een bowlingbaan.
- 3. Iedere speler krijgt 2 pogingen om alle flessen omver te kegelen met een bal. Tel na de 2 pogingen hoeveel flessen je omver hebt gekegeld en houd je score bij.
- 4. Na je beurt zet je alle flessen weer recht voor de volgende speler.
- 5. Na 5 beurten tel je je aantal omgegooide flessen op en diegene met de hoogste score wint.
- Tip: Speel je met verschillende leeftijden? Dan kan je de jongsten een extra voordeel geven door ze wat dichter te laten beginnen of ze een grotere bal te geven.
8. Maak een tekening voor je oma, opa,...
- 1. Neem een stuk papier. Als je samen met je broer, zus of vriendjes tekent kan je een extra groot papier nemen om samen op te tekenen.
- 2. Kies je favoriete persoon die volgens jou wel een mooie tekening kan gebruiken: je oma en opa die zoveel mogelijk binnen moeten blijven, de postbode die elke dag je brieven en pakjes brengt of misschien iemand die in de supermarkt werkt.
- 3. Teken wat je graag tekent, er zijn geen foute onderwerpen!
- 4. Steek je tekening in een envelop en stuur hem op.
- Tip: Als je niet graag tekent, maak dan een mooie collage van foto's uit tijdschriften, folders of kranten en kleef die op een papier.
9. Het mooiste museum van de wereld
- 1. Leg uit aan je kindjes wat een museum precies is: een plaats waar je je mooiste en meest waardevolle voorwerpen tentoonstelt zodat bezoekers kunnen komen kijken.
- 2. Baken op voorhand 'de exporuimte' af: In de living op de zetel, vensterbanken, op het bed in de slaapkamer …
- 3. Geef je kleine spruit enkele richtlijnen over hoe een museum eruit moet zien, of laat hun creativiteit de vrije loop!
- 4. Geef ze een tweetal uren de tijd om alles mooi te zetten zonder ze te storen.
- 5. Daarna is het aan de kinderen om een gidsbeurt te geven in 'hun' museum. Misschien ontdek je wel een heel nieuw universum als ze al hun speelgoed voorstellen.
- 6. Wie weet wordt het wel een echt museum en kan je iedereen uitnodigen om eens te komen kijken.
- Tip: Verkleed je als ouder als een echte toerist zodat je kinderen het idee krijgen dat ze echte bezoekers over de vloer krijgen.
10. Puzzelpauze
De ideale activiteit waarbij de tijd voorbij vliegt? Puzzelen! Slechts 2 ingrediënten nodig: concentratie en geduld en een leuke puzzel natuurlijk. De allerkleinsten oefenen met puzzelen ook hun motorische vaardigheden. Voor oudere kinderen en volwassenen is het een geweldige manier om even te ontspannen. Neem voor ieder een puzzel: klassieke legpuzzels, houten puzzels, 3D-puzzels, puzzels met raadsels enz.
STAPPENPLAN PUZZELEN
Lieve groeten
juf Anja
Geen opmerkingen:
Een reactie posten